EPLAN nu ook op Antarctica
Op vraag van de Belgische regering startte de International Polar Foundation in de Poolzomer van 2007-2008 met de bouw van een onderzoeksstation op de Zuidpool. Het station kreeg de naam ‘Princess Elisabeth Antarctica’ en levert inzicht in de klimaatmechanismen op aarde.
Op vraag van de Belgische regering startte de International Polar Foundation in de Poolzomer van 2007-2008 met de bouw van een onderzoeksstation op de Zuidpool. Het station kreeg de naam ‘Princess Elisabeth Antarctica’ en levert inzicht in de klimaatmechanismen op aarde. Princess Elisabeth Antarctica is de eerste poolbasis met een ‘zero emissie’: het station functioneert uitsluitend op hernieuwbare energiebronnen en is volledig passief. Het neemt energie op, maar geeft er geen af. Zo wordt bijvoorbeeld 80% van alle water gerecycleerd. Ook op elektrotechnisch vlak was het project een enorme uitdaging. Daarom schakelde hoofdprojectleider Johan Berte het competence center Laborelec in. Zij stonden in voor de voorstudie en het ontwerp en vertaalden het in materialen en technologie. Pro-Engineering Design stond in voor de hardware detailengineering. Deze firma koos EPLAN voor het ontwerp en beheer van zijn elektrische schema
Nieuwe dimensie in elektrotechniek
“Het project was een ware uitdaging in elektrotechniek”, zegt hoofdingenieur Sven Kerremans van Laborelec. “De situatie was uitzonderlijk. Op de Zuidpool is geen aarding zodat conventionele elektriciteitsnetten niet van toepassing zijn. Hierdoor moesten we ook in de keuze van de materialen inventief zijn. Seriemateriaal was immers niet bruikbaar. Gelukkig vonden we in Schneider Electric de ideale partner. Kwam daarbij dat de energievoorziening dynamisch was door de lokale zonne- en windenergie. De oplossing voor dit onstabiele net? Een bovenliggende smart grid die via een Demand Power Management System vermogen automatisch toekent aan prioritaire stroomvragen. Een wereldprimeur! De sturing hiervan werd ook door Schneider Electric ontwikkeld.”
Continu inspelen op wijzigingen
Laborelec voerde veel studies en onderzoek uit naar de meest geschikte materialen en best beschikbare technieken. Om hun ontwerp verder uit te werken deden ze een beroep op Pro-Engineering Design. Vincent Van den Broek van Pro-Engineering Design blikt terug: “Op een korte tijdsspanne moesten we een installatie uitwerken die uit 26 kilometer kabels, 29 schakelkasten en 2200 I/O’s bestond. Laborelec heeft intern de hele installatie nagebouwd. Ze was maar liefst 25 meter lang, 9 meter hoog en 6 meter breed. Een bewijs van de complexiteit van dit project. Bovendien moesten we door het hoge pioniersgehalte van het project voortdurend rekening houden met wijzigingen. We hadden dan ook een systeem nodig dat razendsnel en flexibel op nieuwe situaties inspeelt. Daarom kozen we voor EPLAN Electric P8 in combinatie met EPLAN PPE.”
Keuze voor EPLAN
Vincent had al langer ervaring met EPLAN en de service van EPLAN in België. “Ik kende EPLAN en wist dat de software ons goede diensten kon bewijzen. Maar door de korte doorlooptijd van het project en de grote mate van flexibiliteit die vereist werd, heb ik op voorhand de hulp van de EPLAN-engineers ingeroepen. Zij hebben me geadviseerd over de standaardisering en me een aantal modules en features voorgesteld die ik nog niet kende. Die hebben ertoe bijgedragen dat we alles tijdig konden aanleveren ... zelfs in een project met een dergelijke complexiteit.”
Krappe deadlines respecteren
Pro-Engineering Design legde eerst met EPLAN PPE de P&ID’s vast en startte vervolgens via EPLAN Electric P8 met de detailuitwerking van de elektrische kasten. Vincent: “De EPLAN-systemen zijn heel flexibel en transparant. Bovendien communiceren EPLAN PPE en EPLAN Electric P8 supervlot met elkaar. Het is nu eenmaal hetzelfde platform. Dat voorkomt dubbel werk en fouten en spaart heel wat tijd uit in de ontwerpfase én bij aanpassingen. Nog een voordeel waren de stamgegevens die EPLAN heeft opgebouwd en met het systeem had meegeleverd. Symbolen, macro’s, een goede standaardisering en een artikeldatabase van Schneider Electric. Die was dankzij de nauwe samenwerking tussen EPLAN en Schneider Electric meteen voorhanden ... Ze droegen er alle mee toe bij dat we onze krappe deadlines konden respecteren.”
Hoge graad van documentatie
Dé grootste zorg was echter het gebruik op de Zuidpool zelf. Ook voor de lokale ingenieurs moest het systeem duidelijk zijn. “Ook op dat vlak is EPLAN excellent”, beweert Sven Kerremans. “Het systeem bevat een hoge graad van documentatie. Achter elke component zit een wereld van data en productinformatie. Gewoon op de hyperlink klikken en externe technische fiches en documenten openen zich in PDF, boordevol uitleg. Komt daarbij dat de ingebruikname heel vlot verliep. Een gevolg van het transparante EPLAN-design van Vincent. Allemaal essentiële elementen voor de gebruikers. Zeker wanneer je bedenkt hoe geïsoleerd iedereen daar zit. Want even een EPLAN-medewerker naar de Zuidpool sturen voor meer uitleg, is nu eenmaal geen optie.” (lacht)
“Technische kennis en een goede samenwerking: ze zijn essentieel voor een project van deze complexiteit en met een dergelijk korte tijdsspanne. En wanneer je dit combineert met een krachtig instrument zoals EPLAN Electric P8 en de geleverde EPLAN-service krijg je een mooi eindresultaat.”
Vincent Van den Broek – Pro-Engineering Design
“Dankzij de goede samenwerking tussen Laborelec, Pro-Engineering Design, Schneider Electric en EPLAN zijn we erin geslaagd om een aanzienlijke achterstand goed te maken en onze krappe deadlines te halen.”
Sven Kerremans – Laborelec